Rogaliki z jagodami
Puszyste, rumiane i mięciutkie rogaliki z jagodami i kruszonką, które są równie smaczne zarówno zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia, choć ciężko to sprawdzić, bo zazwyczaj znikają w mgnieniu oka 😉 Z podanych składników otrzymamy 32 średniej wielkości rogale.
Składniki na rogaliki z jagodami
- 3 pełne szklanki mąki pszennej
- 7g suchych drożdży – 1 opakowanie
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 130g masła
- 1 szklanka mleka
Nadzienie do rogalików z jagodami:
- ok 200g jagód (świeżych lub mrożonych)
- ok pół szklanki cukru
Kruszonka do rogalików:
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki zimnego masła
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania rogali
MOJA RADA: Jeśli używacie mrożonych jagód, najlepiej rozmrozić je wcześniej na sitku, gdyż podczas pieczenia mogą puścić dużo wody i wypływać z rogalików.
Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy.
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, sól, jajko oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste.
Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę na stolnicy podsypanej mąką.
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części.
Każdą część rozwałkujemy na kształt koła.
Koło dzielimy na 8 trójkątów.
Na szerszym brzegu każdego trójkąta układamy pełną łyżeczkę jagód (jeśli używamy mrożonych jagód należy je wcześniej odmrozić na sitku) i posypujemy cukrem (ok pół łyżeczki na każdy rogalik).
Trójkąty zwijamy zaczynając od szerszego brzegu, tworząc w ten sposób rogaliki.
Zawinięte rogaliki jagodowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy razem w misce lub na stolnicy i rozcieramy palcami do momentu, aż powstaną grudki
Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy kruszonką
Gotowe rogaliki jagodowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut.
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
Domowe rogaliki z czekoladą – Rogaliki tygryski
Rogaliki drożdżowe z białym makiem
Rogaliki drożdżowe z rabarbarem
Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie!
Ciasta bez pieczenia – Najlepsze przepisy


























