rogaliki z jagodami i kruszonką

Rogaliki z jagodami

Rogaliki z jagodami

Puszyste, rumiane i mięciutkie rogaliki z jagodami i kruszonką, które są równie smaczne zarówno zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia, choć ciężko to sprawdzić, bo zazwyczaj znikają w mgnieniu oka 😉 Z podanych składników otrzymamy 32 średniej wielkości rogale.

mięciutkie rogaliki z jagodami i kruszonką

mięciutkie rogaliki

Składniki na rogaliki z jagodami

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży – 1 opakowanie
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 130g masła
  • 1 szklanka mleka

Nadzienie do rogalików z jagodami:

  • ok 200g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • ok pół szklanki cukru

Kruszonka do rogalików:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania rogali

MOJA RADA: Jeśli używacie mrożonych jagód, najlepiej rozmrozić je wcześniej na sitku, gdyż podczas pieczenia mogą puścić dużo wody i wypływać z rogalików.

Masło roztapiamy w garnuszku,  zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy.

Roztapiamy masło

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, sól, jajko oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste.

Wyrabiamy ciasto na mięciutki rogaliki

Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Odstawiamy ciasto aby wyrosło

Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę na stolnicy podsypanej mąką.

Wyrabiamy ciasto na rogaliki

Gotowe ciasto dzielimy na 4 części.

Wyrobione ciasto dzielimy na części

Każdą część rozwałkujemy na kształt koła.

Ciasto należy rozwałkować

Koło dzielimy na 8 trójkątów.

Ciasto podzielone na części

Na szerszym brzegu każdego trójkąta układamy pełną łyżeczkę jagód (jeśli używamy mrożonych jagód należy je wcześniej odmrozić na sitku) i posypujemy cukrem (ok pół łyżeczki na każdy rogalik).

Ciasto z nadzieniem z jagód

Trójkąty zwijamy zaczynając od szerszego brzegu, tworząc w ten sposób rogaliki.

Ciasto z nadzieniem na rogaliki jagodowe

Zawinięte rogaliki jagodowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Rogaliki przygotowane do pieczenia

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy razem w misce lub na stolnicy i rozcieramy palcami do momentu, aż powstaną grudki

Kruszonka do rogali

Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Rogaliki smarowane jajkiem

Posypujemy kruszonką

Rogaliki jagodowe z kruszonką

Gotowe rogaliki jagodowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut.

Rogaliki z jagodami i kruszonką

Rogaliki z kruszonką

*** Smacznego ***

POLECAM TAKŻE:

Domowe rogaliki z czekoladą – Rogaliki tygryski

Domowe rogaliki z czekoladą

 

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

 

Rogaliki drożdżowe z rabarbarem

Puszyste i ekstra maślane rogaliki nadziewane aromatycznym rabarbarem

 

Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie!

Rogaliki z jagodami - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

 

Ciasta bez pieczenia – Najlepsze przepisy

Rogaliki z jagodami - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

 

Imprezowe HITY Pomysły na przekąski i przystawki na imprezę

Rogaliki z jagodami - IMG 1742

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry