Sałatka nicejska z tuńczykiem


Sałatka nicejska z tuńczykiem

Bardzo smaczna, świeża, zdrowa, kolorowa i niskokaloryczna sałatka z tuńczykiem i warzywami. Ciekawy pomysł na kolację, przyjęcie lub lunch do pracy. Polecam!

 

 

Składniki:

3 garści mieszanki sałat

4 jajka

ok 50 g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)

150 g tuńczyka w sosie własnym

ok 10 pomidorków koktajlowych

ok 15 sztuk czarnych oliwek

  • Sos:

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy

1 starty ząbek czosnku

sól i pieprz

 

 

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki ***

*** Fasolkę szparagową kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości i studzimy ***

*** Tuńczyka przekładamy na sitko i odsączamy z zalewy ***

*** Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku ***

*** Na sałacie układamy jajka ***

*** Pomidorki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i układamy na półmisku razem z fasolką***

*** Dodajemy odsączonego tuńczyka oraz oliwki ***

*** Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy w miseczce ***

*** Sałatkę polewamy  z wierzchu sosem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE