Kaszotto z warzywami
Z cyklu smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli pyszny, lekki i niskokaloryczny obiad jednogarnkowy z kaszy gryczanej i warzyw. Danie można podać np. z gęstym jogurtem naturalnym jako potrawę jarską lub z dodatkiem pieczonego albo gotowanego mięsa lub ryby.
Składniki:
100g kaszy gryczanej
1 niewielka cebula
1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)
1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
ok 200g brokuła (świeżego lub mrożonego)
ok 2 szklanki wody lub bulionu
ok 1 łyżka oleju do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ulubione zioła – świeże lub suszone
*** Na patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kaszę i podsmażamy przez minutę, cały czas mieszając ***
*** Kaszę zalewamy połową wody lub bulionu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn ***
*** Po tym czasie dolewamy resztę bulionu i dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę ***
*** Dodajemy także mrożoną marchewkę z groszkiem oraz różyczki brokuła ***
*** Mieszamy i ponownie dusimy na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty ***
*** Potrawę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną słodkiej i ostrej papryki. Całość posypujemy posiekanymi świeżymi (lub suszonymi) ziołami – u mnie bazylia, pietruszka, oregano ***
*** Kaszotto podajemy na ciepło z dodatkiem np. łyżki gęstego jogurtu naturalnego ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- FIT SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I JAJKAMI PRZEPIS TUTAJ
- DIETETYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ
- NISKOKALORYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I JAJKIEM PRZEPIS TUTAJ