Kaszotto z warzywami


Kaszotto z warzywami

Z cyklu smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli pyszny, lekki i niskokaloryczny obiad jednogarnkowy z kaszy gryczanej i warzyw. Danie można podać np. z gęstym jogurtem naturalnym jako potrawę jarską lub z dodatkiem pieczonego albo gotowanego mięsa lub ryby.

 

 

Składniki:

100g kaszy gryczanej

1 niewielka cebula

1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)

1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem

ok 200g brokuła (świeżego lub mrożonego)

ok 2 szklanki wody lub bulionu

ok 1 łyżka oleju do smażenia

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ulubione zioła – świeże lub suszone

 

 

 

*** Na patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kaszę i podsmażamy przez minutę, cały czas mieszając ***

*** Kaszę zalewamy połową wody lub bulionu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn ***

*** Po tym czasie dolewamy resztę bulionu i dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę ***

*** Dodajemy także mrożoną marchewkę z groszkiem oraz różyczki brokuła ***

*** Mieszamy i ponownie dusimy na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty ***

*** Potrawę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną słodkiej i ostrej papryki. Całość posypujemy posiekanymi świeżymi (lub suszonymi) ziołami – u mnie bazylia, pietruszka, oregano ***

*** Kaszotto podajemy na ciepło z dodatkiem np. łyżki gęstego jogurtu naturalnego ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • NISKOKALORYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I JAJKIEM PRZEPIS TUTAJ

KOMENTARZE