Szare kluski z boczkiem i cebulką
Wielkopolskie, tradycyjne kluski kładzione, przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i soli. Podajemy je z podsmażonym boczkiem i cebulką, często z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty. Palce lizać!
Składniki:
ok 1 kg ziemniaków
ok 1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka soli
ok 20 dkg boczku wędzonego
1 cebula
- Dodatkowo:
1 łyżeczka soli + 2 łyżki oleju -do gotowania klusek
gotowana kiszona kapusta – jako dodatek do klusek
*** Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ***
*** Starte ziemniaki przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu ***
*** Odciśnięte ziemniaki przekładamy do miski ***
*** Sok, który odcisnęliśmy z ziemniaków delikatnie wylewamy do zlewu. Na dnie miski pozostanie skrobia ziemniaczana, która będzie nam potrzebna ***
*** Do odsączonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, skrobie ziemniaczaną oraz łyżeczkę soli ***
*** Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dosypać troszkę więcej mąki ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Ciasto przekładamy porcjami na talerzyk i za pomocą łyżki wrzucamy nieduże kluski na wrzątek, delikatnie mieszamy ***
*** Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa. Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie ***
*** Gotowe kluski wykładamy na cedzak ***
*** Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek z cebulką ***
*** Dodajemy kluski, mieszamy i podajemy, najlepiej z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Ja do zrobienia klusek używam mąki żytniej – nie są twarde ale bardziej szare. Ciasto natomiast rozkładam na drewnianym denku a kluski formuję łyżką szybkimi ruchami odkrawając ciasto, po co 3 – 4 klusku zanurzając łyżkę we wrzątku. Po ugotowaniu hartuję przelewając zimną wodą dlatego się nie sklejają, są jędrne a nie rozlazłe.