Sos cytrynowy do ryby
Kremowy, delikatny, aromatyczny i przepyszny sos, który idealnie pasuje do ryb oraz do dań z drobiu. Polecam!
Składniki:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bulionu lub rosołu
1/3 szklanki śmietanki 18%
1 żółtko
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
Przyprawa: sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, kurkuma
*** W garnuszku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i cały czas mieszając gotujemy przez około 1 minutę ***
*** Dolewamy bulion lub rosół i nadal cały czas mieszamy ***
*** Śmietankę mieszamy widelcem w kubeczku z żółtkiem ***
*** Całość dodajemy do garnka, mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje ***
*** Dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek, szczyptę kurkumy oraz gałki muszkatołowej, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Sos tatarski PRZEPIS TUTAJ
- DOMOWY SOS CZOSNKOWY PRZEPIS TUTAJ
- Sos tzatziki PRZEPIS TUTAJ