Sos cytrynowy do ryby


Sos cytrynowy do ryby

Kremowy, delikatny, aromatyczny i przepyszny sos, który idealnie pasuje do ryb oraz do dań z drobiu. Polecam!

 

 

Składniki:

3 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

1 szklanka bulionu lub rosołu

1/3 szklanki śmietanki 18%

1 żółtko

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka posiekanego koperku

Przyprawa: sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, kurkuma

 

 

*** W garnuszku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i cały czas mieszając gotujemy przez około 1 minutę ***

*** Dolewamy bulion lub rosół i nadal cały czas mieszamy ***

*** Śmietankę mieszamy widelcem w kubeczku z żółtkiem ***

*** Całość dodajemy do garnka, mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje ***

*** Dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek, szczyptę kurkumy oraz gałki muszkatołowej, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Dip do miesa i pizzy

KOMENTARZE