Zraziki z ryżem i młodą kapustą w sosie pomidorowym


Zraziki z ryżem i młodą kapustą w sosie pomidorowym

Takie gołąbki, ale bez zawijania. Zraziki z mięsa mielonego duszone w sosie pomidorowym, to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują podane z ziemniaczkami. Polecam!

 

 

Składniki:

500g mielonej wieprzowiny

100g ryżu

1/4 główki młodej kapusty

1 cebula

2 jajka

mąka pszenna do obtoczenia zrazików

1/4 szklanki białego wina

300ml bulionu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, cukier

liść laurowy

1 łyżka masła

olej do smażenia

1 łyżka siekanego koperku

 

 

*** Ryż gotujemy na półmiękko. Cebulę kroimy w kosteczkę. Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Na rozpuszczonym maśle podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli zdejmujemy z palnika i odkładamy do wystudzenia ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy zeszkloną cebulkę i przyprawy – do smaku ***

*** Wbijamy jajka i dodajemy ugotowany ryż ***

*** Dodajemy kapustę i wszystko dokładnie mieszamy ***

** Z masy formujemy owalne zraziki i obtaczamy je kolejno w mące. Dociskamy mięso rękami, aby nie rozpadało nam się podczas smażenia.  Obtoczone zrazy układamy na podsypanym mąką blacie ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim zraziki ***

*** Smażymy z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Zalewamy winem i zagotowujemy. Gotujemy na dużym ogniu, aż wino w większości wyparuje. Wlewamy bulion, ponownie zagotowujemy dodajemy liść laurowy i całość dusimy przez około pół godziny, pod przykryciem, na małej mocy palnika ***

*** Po tym czasie przekładamy na chwilę zraziki na talerz, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

***Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością cukru. Sos zaciągamy mąka rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki wody) – wlewamy, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje ***

*** Dokładamy ponownie gołąbki, obtaczamy oraz podgrzewamy w sosie ***

*** Całość posypujemy koperkiem i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Zraziki z ryżem i młodą kapustą w sosie pomidorowym