Kostka cappuccino


Kostka cappuccino

To ciasto to prawdziwa uczta dla miłośników kawy cappuccino i czekolady. Jest idealne na specjalne okazję, ale sprawdzi się także jako pyszny deser na co dzień. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

200g cukru

140g mąki pszennej typ 450

50g mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem cappuccino:

500ml śmietanki kremówki 36%

250g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

5 łyżek cappuccino w proszku

  • Poncz:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

100ml gorącej wody

  • Polewa czekoladowa:

50g mlecznej czekolady

50g gorzkiej czekolady

ok 150ml śmietanki kremówki

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***

*** Mąki mieszamy razem z proszkiem oraz kakao i przesiewamy partiami do masy jajecznej, mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy) ***

*** Całość przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu przecinamy na dwa blaty. Przygotowujemy poncz. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia ***

*** Przygotowujemy krem cappuccino. Do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i wsypujemy cukier puder. Wszystko miksujemy, aż  krem zacznie gęstnieć ***

*** Do kremu dodajemy kawę cappuccino (w proszku) ***

*** Miksujemy do czasu, aż kawa całkowicie się rozpuści ***

*** W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy go połową ponczu ***

*** Na cieście rozsmarowujemy połowę kremu ***

*** Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy i wykładamy drugą część kremu cappuccino, wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamane na kawałki czekolady, odstawiamy na ok 2 minuty ***

*** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę. Odstawiamy do wystudzenia, ale ma pozostać płynna ***

*** Ciasto równomiernie polewamy ostudzoną polewą ***

*** Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE