Kostka cappuccino
To ciasto to prawdziwa uczta dla miłośników kawy cappuccino i czekolady. Jest idealne na specjalne okazję, ale sprawdzi się także jako pyszny deser na co dzień. Polecam!
Składniki:
- Biszkopt:
5 jajek
200g cukru
140g mąki pszennej typ 450
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem cappuccino:
500ml śmietanki kremówki 36%
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
5 łyżek cappuccino w proszku
- Poncz:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100ml gorącej wody
- Polewa czekoladowa:
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
ok 150ml śmietanki kremówki
*** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***
*** Mąki mieszamy razem z proszkiem oraz kakao i przesiewamy partiami do masy jajecznej, mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy) ***
*** Całość przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu przecinamy na dwa blaty. Przygotowujemy poncz. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia ***
*** Przygotowujemy krem cappuccino. Do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i wsypujemy cukier puder. Wszystko miksujemy, aż krem zacznie gęstnieć ***
*** Do kremu dodajemy kawę cappuccino (w proszku) ***
*** Miksujemy do czasu, aż kawa całkowicie się rozpuści ***
*** W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy go połową ponczu ***
*** Na cieście rozsmarowujemy połowę kremu ***
*** Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy i wykładamy drugą część kremu cappuccino, wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamane na kawałki czekolady, odstawiamy na ok 2 minuty ***
*** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę. Odstawiamy do wystudzenia, ale ma pozostać płynna ***
*** Ciasto równomiernie polewamy ostudzoną polewą ***
*** Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ