Sałatka leśna polana ze śledziami
Sałatka leśna polana to chyba najbardziej popularna sałatka na moim blogu, w oryginale wykonujemy ją z kurczakiem ( PRZEPIS TUTAJ ). Dzisiejsza wersja jest bardzo podobna do pierwowzoru jednak zamieniamy główny składnik na śledzie. Ta wersja jest również bardzo smaczna (a jak dla mnie nawet lepsza niż z kurczakiem) i z pewnością świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i na domowych przyjęciach. Tak wykonana sałatka na pewno zrobi wrażenie na gościach!
Składniki:
1 duży słoik marynowanych pieczarek
350g filetów śledziowych (wymoczonych matiasów lub w oleju)
1 cebula
1 puszka kukurydzy konserwowej
3 ziemniaki
2 marchewki
4 jajka
4 ogórki konserwowe
50g żółtego sera
pęczek pietruszki lub koperku
Sól, pieprz
majonez- około 4-5 łyżek
*** Ziemniaki, marchewkę oraz jajka gotujemy i studzimy (jajka gotujemy na twardo). Tortownicę o średnicy ok 22cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy odsączone z zalewy pieczarki, nóżkami do góry ***
*** Pieczarki posypujemy posiekaną pietruszką lub koperkiem, starając się wypełnić szczeliny między grzybkami ***
*** Na to wykładamy pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę ***
*** Całość smarujemy niewielką ilością majonezu, delikatnie dogniatając warstwy ***
*** Następnie wykładamy pokrojone w kosteczkę śledzie ***
*** Na śledzie wykładamy warstwowo: drobno posiekaną cebulę, odsączoną z zalewy kukurydze oraz pokrojone w kostkę ogórki ***
*** Całość ponownie smarujemy cienką warstwą majonezu, lekko dogniatając warstwy ***
*** Jajka oraz żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach i wykładamy warstwowo na sałatkę ***
*** Sałatkę znowu przykrywamy majonezem i wygładzamy. Na koniec wykładamy ugotowane, wystudzone i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość obsypujemy solą i pieprzem ***
*** Smarujemy cienko majonezem, dociskając delikatnie wszystkie warstwy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc ***
*** Następnego dnia zdejmujemy górną folią i odwracamy sałatkę do góry dnem na płaski talerz. Delikatnie zdejmujemy pozostałą obręcz tortownicy oraz usuwamy resztę foli spożywczej, uważając aby nie uszkodzić kształtu sałatki ***
*** Sałatkę kroi się tak jak tort ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ