Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej
Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany ani czasochłonny, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…!
Składniki:
1 kg surowych śledzi (zielonych)
1 szklanka mąki – do panierowania
sól, pieprz
2 cebule
olej do smażenia
- Zalewa:
1,5 szklanki octu 10%
4,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
4-6 łyżek cukru
5 kulek pieprzu
3 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżki żelatyny
*** Śledzie myjemy, oczyszczamy, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem ***
*** Następnie ryby obtaczamy w mące ***
*** Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ***
*** W słoikach układamy naprzemiennie rybę z podsmażoną cebulką ***
*** Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i cukrem (zalewa powinna mieć słodkawo-kwaskowaty smak). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy ***
*** Gorącą zalewą zalewamy śledzie w słoikach ***
*** Słoiki zakręcamy, studzimy i wkładamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie muszą postać przynajmniej dwa dni, aby smaki się przegryzły. W słoikach w tym czasie powstanie pyszna galaretka ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ
- PSTRĄG PIECZONY W PIETRUSZCE Z MASŁEM CZOSNKOWYM PRZEPIS TUTAJ
- OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Nie mogę rozszyfrować ilości wody i octu…1/5 szklanki octu i 4/5 szklanki wody? Dobrze rozumiem?
Chodzi o półtorej szklanki octu i cztery i pół szklanki wody.
Zrobiłam śledziki z żelatyna i w pomidorach.Przepisy na śledzie są boskie.Dziekuje i pozdrawiam Ola.
Przekąska rzeczywiście pyszna i do powtórzenia w najbliższym czasie :).
No to w tym roku już wiem co robię na zakąskę świąteczną
a jakie te śledzie mają być solone?
Nie, to mają być surowe śledzie zielone.
Jak długo mogą przestać śledzie w tych sloikach. Jaki jeest ich termin spozycia?
Szczerze mówiąc, u mnie te śledziki nigdy nie postały dłużej niż kilka dni, gdyż zawsze szybko zostawały zjedzone;) Jeżeli jednak mają postać przez dłuższy czas, radziłabym słoiki zapasteryzować.