Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej


Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej

Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany ani czasochłonny, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…!

 

 

Składniki:

1 kg surowych śledzi (zielonych)

1 szklanka mąki – do panierowania

sól, pieprz

2 cebule

olej do smażenia

  • Zalewa:

1,5 szklanki octu 10%

4,5 szklanki wody

1 łyżeczka soli

4-6 łyżek cukru

5 kulek pieprzu

3 kulki ziela angielskiego

3 liście laurowe

2 łyżki żelatyny

 

 

*** Śledzie myjemy, oczyszczamy, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem ***

*** Następnie ryby obtaczamy w mące ***

*** Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ***

*** W słoikach układamy naprzemiennie rybę z podsmażoną cebulką ***

*** Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i cukrem (zalewa powinna mieć słodkawo-kwaskowaty smak). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy ***

*** Gorącą zalewą zalewamy śledzie w słoikach ***

*** Słoiki zakręcamy, studzimy i wkładamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie muszą postać przynajmniej dwa dni, aby smaki się przegryzły. W słoikach w tym czasie powstanie pyszna galaretka ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PSTRĄG PIECZONY W PIETRUSZCE Z MASŁEM CZOSNKOWYM  PRZEPIS TUTAJ


KOMENTARZE

9 komentarzy do “Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej