Ryba po cygańsku
Filety rybne smażone w cieście naleśnikowym i marynowane w słodko- pikantnej zalewie to pyszne danie, które rewelacyjnie sprawdza się podczas różnego rodzaju imprez oraz świąt. Polecam!
Składniki:
1 kg filetów rybnych (np. mintaj, dorsz, miruna..)
przyprawa do ryby (lub sól i pieprz)
1 cebula
1 czerwona papryka
olej do smażenia
- Ciasto naleśnikowe:
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki wody
1 – 1,5 szklanki mąki
szczypta soli
- Zalewa:
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 łyżki octu
2 łyżki koncentratu
4 łyżki pikantnego ketchupu
1/4 szklanki cukru
2 ziele angielskie
2 liście laurowe
*** Filety rybne myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy z dwóch stron ***
*** Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, dodajemy tyle mąki aby masa była gęściejsza niż na naleśniki ***
*** Filety rybne moczymy w cieście i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Cebulę i paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilę na patelni ***
*** Na patelnie dodajemy wszystkie składniki zalewy, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia ***
*** Na dnie miski układamy połowę smażonej ryby ***
*** Rybę zalewamy połową zalewy. Układamy resztę ryby i zalewamy pozostałą zalewą ***
*** Całość odstawiamy do lodówki na 2 dni. Podajemy na zimno ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ
- PSTRĄG PIECZONY W PIETRUSZCE Z MASŁEM CZOSNKOWYM PRZEPIS TUTAJ
- OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ