Fileciki z kurczaka w kremowym sosie porowo-koperkowym


Kurczak w kremowym sosie porowo-koperkowym

Prosty, szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad. Piersi z kurczaka duszone w kremowym sosie śmietanowym z porem i koperkiem. Potrawa idealnie komponuje się z duszonymi ziemniaczkami i surówką. Polecam!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

1 mały por lub pół dużego

200 ml bulionu warzywnego lub rosołu

100ml śmietanki 30%

1 łyżka mąki

olej do smażenia

pół pęczka posiekanego koperku

Przyprawy: sól, pieprz

 

 

 

*** Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z dwóch stron, do zrumienienia ***

*** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w plasterki por, przez około 2 minuty, ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, dokładamy mięso i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu ***

*** Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy dwie łyżki gorącego wywaru z patelni i całość przelewamy do mięsa. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy, do momentu, aż sos zgęstnieje ***

*** Potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Podajemy duszonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE