Kruche rogaliki z ciasta serowego!
Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam!
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
150g miękkiego masła
100g miękkiej margaryny
200g mielonego białego sera
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania rogalików
czekolada, marmolada lub ser do nadziania
*** Z podanych składników zagniatamy ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na trzy części. Blat podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) ***
*** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) ***
*** Trójkąciki zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło. Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce ***
***Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***
*** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15-20 minut – do zrumienienia ***
*** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ
- ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ
- MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ