Schab duszony w sosie węgierskim


Schab duszony w sosie węgierskim

Kruche, miękkie i soczyste mięso w bardzo aromatycznym sosie pieczeniowym z dodatkiem czosnku i cebulki. To danie świetnie sprawdzi się jako niedzielny, odświętny obiad jak i zwykły codzienny posiłek dla całej rodziny. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg schabu

1 cebula

2 ząbki czosnku

400ml bulionu lub rosołu

2 łyżki sosu sojowego

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli w proszku

1 liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

olej do smażenia

opcjonalnie natka pietruszki

 

 

 

*** Schab kroimy na plastry, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy partiami mięso, na rumiano z każdej strony ***

*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni na której smażyło się mięso. Gdy cebula zrumieni się dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilkę. Następnie dokładamy ponownie mięso, wlewamy bulion lub rosół i dodajemy sos sojowy.  Całość doprawiamy słodką papryką (dodałam 1 łyżeczkę), szczyptą chilli oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Potrawę przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę ***

*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podgrzewamy, ciągle mieszając. Następnie przekładamy na patelnie, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** Przed podaniem potrawę możemy posypać posiekaną natką pietruszki ***

*** Podajemy z kaszą lub duszonymi ziemniaczkami oraz kiszonym ogórkiem (u mnie małosolny) lub surówką z kiszonej kapusty ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE