Racuszki ze śliwkami
Pulchniutkie i mięciutkie w środku oraz rumiane i lekko chrupiące z zewnątrz – takie są właśnie te przepyszne drożdżowe racuchy, które zrobiłam wczoraj na podwieczorek. I zaraz wszystkie znikły… A dodatek słodkich oraz soczystych śliweczek prosto z ogrodu był strzałem w dziesiątkę! Polecam 🙂
Składniki:
3 szklanki mąki
3dkg drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
ok 6 śliwek węgierek
olej do smażenia
cukier puder – do posypania
*** Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy dwiema łyżkami cukru i odstawiamy na około 10 minut ***
*** Mleko podgrzewamy – ma być ciepłe ale nie gorące (najlepsza jest taka temperatura aby można w nim zanurzyć palec i się nie oparzyć 😉 Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami ***
*** Jajka wbijamy do miseczki, solimy i lekko mieszamy ***
*** Do drożdży z mlekiem dodajemy mąkę i jajka. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto odkładamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ***
*** Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę ***
*** Na osobnym talerzyku mieszamy porcję ciasta z kilkoma kawałkami śliwek. Nie mieszamy od razu wszystkich owoców z ciastem, aby nie puściły soku i nie popsuły ciasta. Mieszamy je porcjami – jedna łyżka śliwek na dwie łyżki ciasta ***
*** Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy na nią ciasto ze śliwkami. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Ważne aby podczas smażenia tłuszcz nie był zbyt gorący, ponieważ wówczas ciasto przypiecze nam się z zewnątrz, a w środku będzie nadal surowe ***
*** Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku ***
*** Podajemy na ciepło ***
*** Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- RACUSZKI NA JOGURCIE PRZEPIS TUTAJ
- SERNICZKI Z PATELNI PRZEPIS TUTAJ
- DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
-
POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj )
-
PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj )
-
SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ
Ciekawe czy jest ktoś kto nie lubi śliwek?? A już w ogóle śliwki w racuchach to idealne połączenie. Mam śliwki w swoim ogrodzie. Dzisiaj wykorzystam przepis 🙂
Zrobiłam je na podwieczorek, wyszły pyszne, dzieci się zajadały 🙂