Sałatka z ogórków do słoików
Pyszna i kolorowa sałatka z ogórków w lekkiej słodko kwaśnej zalewie octowej to świetna propozycja na zimową półkę z zaprawami. Polecam!
Składniki:
2 kg ogórków
1 kg cukinii
0,5 kg papryki (użyłam żółtej i czerwonej)
250 g cebuli
250 g marchewki
4 ząbki czosnku
4 łyżki soli ( do zasolenia warzyw)
Przyprawy na 1 słoik 300ml: 2 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy
Składniki zalewy:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
*** Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plasterki i przekładamy do dużej miski ***
*** Marchew obieramy i kroimy w plasterki ***
*** Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paseczki ***
*** Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki a cukinię w półplasterki ***
*** Wszystkie warzywa mieszamy z czterema łyżkami soli i całość odstawiamy na minimum dwie godziny ***
*** Po tym czasie warzywa odsączamy i przekładamy do słoików. Do każdego słoika wkładamy również przyprawy ***
*** Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa w słoikach ***
*** Słoiki zakręcamy czystymi i suchymi zakrętkami. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką. W garnku układamy słoiki w lekkich odstępach od siebie aby nie stykały się ze sobą ściankami. Garnek zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut od momentu zagotowania się wody ***
*** Po pasteryzacji słoiki wykładamy do góry dnem na wyłożony ściereczką blat kuchenny- dzięki temu dowiemy się czy któryś ze słoików nie przecieka ***
*** Wieczka słoików powinny być wypukłe, gdy przetwory całkowicie ostygną wieczka powinny „wklęsnąć” ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ
- SAŁATKA WIELOWARZYWNA LATO W SŁOICZKU PRZEPIS TUTAJ
- KORECZKI Z OGÓRKÓW W ZALEWIE OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ
Bardzo smaczna, robię drugi raz, ale brakuje informacji ile słoików przygotować i na ile zalewy wystarczy, mi wyszło 10, zalewa jest na 8 słoików 300 ml.
Czy warzywa płuczemy przed włożeniem do słoika? I czy metoda pasteryzacji ma znaczenie? (mogę zapasteryzować w piekarniku?)
Sałatka z ogórków do słoików wyszła super!! Pychota . Do słoików przed zagotowaniem dodałam jeszcze po kilka łyżek oleju żeby warzywa nie były takie wytrawne. Rewelacja
Robiłam pierwszy raz i jeden słoik otworzylam wydaje mi się gorzkie. Co moglam zróbic źle?
Zrobiłam jest pyszna
Robie taką już od lat 🙂