Kruche rogaliki
Rogaliki wprost rozpływają się w ustach, są kruche i bardzo mięciutkie, a do tego przepyszne. Robi się je łatwo i szybko. Polecam!
Składniki:
3 szklanki mąki
250g zimniej margaryny lub masła (użyłam pół na pół)
1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania rogali,
- marmolada, masa makowa albo czekolada – do nadziewania,
- cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików
*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ***
*** Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki na około 1 godziną. Po tym czasie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na szerszej części trójkątów nakładamy marmoladę lub inne wybrane nadzienie ***
*** Trójkąciki z nadzieniem zwijamy do środka formując rogaliki. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 30 minut- do mocnego zrumienienia ***
*** Następnie rogale studzimy i obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy ***
*** W celu uzyskania lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- KRUCHE ROGALIKI (CIASTO SEROWE) PRZEPIS TUTAJ
- SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ
- ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ
- MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ