Kruche rogaliki


Kruche rogaliki

Rogaliki wprost rozpływają się w ustach, są kruche i bardzo mięciutkie, a do tego przepyszne. Robi się je łatwo i szybko. Polecam!

 

Składniki:

3 szklanki mąki

250g zimniej margaryny lub masła (użyłam pół na pół)

1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18%

2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania rogali,
  • marmolada, masa makowa albo czekolada – do nadziewania,
  • cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ***

*** Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki na około 1 godziną. Po tym czasie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na szerszej części trójkątów nakładamy marmoladę lub inne wybrane nadzienie ***

*** Trójkąciki z nadzieniem zwijamy do środka formując rogaliki. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 30 minut- do mocnego zrumienienia ***

*** Następnie rogale studzimy i obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy ***

*** W celu uzyskania lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE