Rogaliki drożdżowe z czekoladą
Rogaliki te upiekłam na piknik nad jeziorem.Sprawdziły się rewelacyjnie, cieszyły się ogromnym powodzeniem i wszystkim bardzo smakowały. Są bowiem mięciutkie, puszyste i delikatne, i to także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Z pewnością zagoszczą u mnie jeszcze nie raz. Polecam spróbować!
Składniki:
25g świeżych drożdży
650g mąki
250ml mleka
125g masła
3 jajka
7 łyżek cukru
3-4 łyżki roztopionego masła
+ krem czekoladowy lub tabliczka mlecznej czekolady
*** 200ml mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia ***
*** Do miseczki lub kubka wlewamy 50ml ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia ***
*** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę oraz rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne ***
*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Następnie ciasto dzielimy na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem ***
*** Koło dzielimy na 12 części ***
*** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy łyżeczkę masy czekoladowej lub kostkę czekolady ***
*** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia ***
*** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia ***
*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia ***
*** Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ
- SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ
- ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ
- MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
Przepyszne.wlasnie znikaja.jedyne co od siebie dopisze,to to,ze mozna sobie darowac smarowanie maslem przed zawinieciem…wszystko mi przez to splywalo,mimo,ze masla dalam cieniutko.kolejne smarowalam tylko na koncu i wyszly zdecydowanie lepiej
Sa przepyszne… wczoraj robione… dzis juz prawie nie ma…