Krokiety z serem i warzywami
Chrupiące i przepyszne krokiety wegetariańskie, wypełnione świetnym farszem. Najlepiej smakują podane z domowym sosem czosnkowym.
Składniki:
ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ
+ ciasto naleśnikowe do panierowania
1 szklanka bułki tartej
- Farsz:
20 dkg pieczarek
1 cebula
1 mała cukinia
pół czerwonej papryki
2 łyżki kukurydzy konserwowej
10 dkg żółtego sera (u mnie w plasterkach)
1 łyżka masła
*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy ***
*** Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię ***
*** Po chwili dokładamy drobno pokrojoną paprykę, mieszamy i smażymy dalej ***
*** Gdy warzywa zmiękną, dodajemy kukurydzę, mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** W międzyczasie smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ ***
*** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu ***
*** Farsz przykrywamy plasterkiem sera żółtego ***
*** Zawijamy najpierw oba boki do środka ***
*** A następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***
*** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą ***
*** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej ***
*** Krokiety w panierce układamy na rozgrzanym oleju ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika, z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ