Chrupiące krokiety z serem i warzywami


Krokiety z serem i warzywami

Chrupiące i przepyszne krokiety wegetariańskie, wypełnione świetnym farszem. Najlepiej smakują podane z domowym sosem czosnkowym.

 

 

Składniki:

ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ

+ ciasto naleśnikowe do panierowania

1 szklanka bułki tartej

  • Farsz:

20 dkg pieczarek

1 cebula

1 mała cukinia

pół czerwonej papryki

2 łyżki kukurydzy konserwowej

10 dkg żółtego sera (u mnie w plasterkach)

1 łyżka masła

 

 

*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy ***

*** Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię ***

*** Po chwili dokładamy drobno pokrojoną paprykę, mieszamy i smażymy  dalej ***

*** Gdy warzywa zmiękną, dodajemy kukurydzę, mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** W międzyczasie smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ ***

*** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu ***

*** Farsz przykrywamy plasterkiem sera żółtego ***

*** Zawijamy najpierw oba boki do środka ***

*** A następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***

*** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą ***

*** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej ***

*** Krokiety w panierce układamy na rozgrzanym oleju ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika, z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE