Gulasz z karkówki
Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu gulasz wieprzowy. No i oczywiście pyszny. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluseczkami, makaronem albo ryżem, a nawet jako dodatek do placków ziemniaczanych. Polecam!
Składniki:
1 kg karkówki
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
3 kulki pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
0,5 litra wody
olej
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek
*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i zalewamy niewielką ilością oleju (około 5 łyżek) oraz oprószamy delikatnie przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok pół godziny ***
*** Mięso podsmażamy, ciągle mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy, uważając żeby nie przypalić warzyw ***
*** Gdy cebula się zeszkli, całość zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ***
*** Całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy koncentrat, mieszamy i doprawiamy do smaku ***
*** Gdyby sos był nadal zbyt rzadki możemy zdjąć pokrywkę i gotować do momentu, aż zgęstnieje lub zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody. Gotowy gulasz podajemy z ziemniaczkami, kluseczkami lub kaszą i ulubioną surówką. Ja podałam mój gulasz z gnocchi PRZEPIS TUTAJ oraz z surówką z kapusty pekińskiej PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
*** Surówka z kapusty pekińskiej ***
*** Gnocchi ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
A nie lepiej kopytka do takiego gulaszu?
Napisałam, że możemy podać z ziemniaczkami, kaszą, kluseczkami, makaronem albo ryżem. A kopytka, to przecież są kluski ziemniaczane.
Zupełnie nie tego się spodziewałam ale bardzo smaczne.
http://www.slodkastrona.com/2017/01/gulasz-wieprzowy-z-karkowki.html plagiat? kto od kogo?
Ja użyje go do placków ziemniaczanych