Ryba w cieście serowym
Dziś rybka smażona w pysznym cieście serowym. Można tu użyć dowolnego gatunku ryby, ja wykorzystałam polędwiczki z mintaja, ale każda inna rybka też będzie dobra. Bardzo smaczny pomysł na obiad. Polecam!
Składniki:
250g filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj, sola itp.)
1 jajko
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 łyżka majonezu
3 łyżki startego żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły)
olej do smażenia
*** Rybę kroimy na kawałki i posypujemy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym. Odkładamy na około pół godziny aby przeszła przyprawami ***
*** W miseczce umieszczamy składniki na ciasto : jajko, mąki, majonez i starty żółty ser ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto doprawiamy szczyptą soli ***
*** Rybę panierujemy w cieście serowym i smażymy na rozgrzanym oleju, z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Po zdjęciu z patelni ryby odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- ŁOSOŚ PIECZONY W SOSIE SOJOWYM Z MIODEM PRZEPIS TUTAJ
- RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ
- OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ