Klasyczne zrazy wołowe
Zwane też roladami śląskimi, tradycyjne faszerowane bitki wołowe, najczęściej podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Dobre zrazy powinny być mięciutkie, kruche i aromatyczne, zanurzone w pysznym sosie pieczeniowym.
Składniki:
8 plastrów wołowiny zrazowej
10 dkg wędzonego boczku
1- 2 ogórki kiszone
1-2 cebule
skórka od chleba, najlepiej razowego
4-5 łyżek musztardy
sól, pieprz
około pół litra wody
1 łyżka mąki
1-2 łyżki śmietany
opcjonalnie: kilka suszonych grzybków
*** Boczek wędzony, cebulę, ogórki i skórkę od chleba kroimy w kosteczkę ***
*** Mięso rozbijamy na cienkie płaty. Delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdy płat mięsa nakładamy cienką warstwę musztardy oraz po łyżeczce krojonych ogórków, cebuli, boczku i skórki od chleba ***
*** Mięso zwijamy dość ciasno w rolady, zakładając boki do środka by farsz nie wyleciał ***
*** Następnie roladki spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem by się dobrze trzymały podczas pieczenia ***
*** Roladki mocno obsmażamy ze wszystkich stron na patelni, używając niewielkiej ilości oleju ***
*** Następnie całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki (opcjonalnie) i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny ***
*** Po tym czasie gdy zrazy będą już całkowicie miękkie wyjmujemy je z duszenia. Powstały sos oprószamy mąką, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty należy dodać trochę wody, jeżeli zbyt rzadki, to mąki. Roladki odwijamy ze sznurka i przekładamy ponownie do sosu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ
- OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ
- ROLADY/ZRAZY Z KARKÓWKI PRZEPIS TUTAJ
- ZRAZY Z MIĘSA MIELONEGO PRZEPIS TUTAJ
wybornie smakuja