Marynowane kotlety schabowe
Dzięki marynacie mięso bardzo zyskuje na smaku, jest mięciutkie, kruche i soczyste. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować nawet przez jedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej tym lepiej. Polecam!
Składniki na 3-4 kotlety:
ok 40 dkg schabu- 3-4 plastry
3/4 szklanki bułki tartej
olej do smażenia
Marynata:
1 jajko
1 czubata łyżeczka drobnej soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majeranku
1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego
1 czubata łyżka ketchupu
1 łyżeczka (mała) musztardy
2 łyżki oleju
*** W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty ***
*** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem – nie za cienko. Kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum dobę. Mięso może się tak marynować nawet przez dwie lub trzy doby ***
*** Następnie mięso wyjmujemy z miski i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kotlety z dwóch stron ***
*** Mięso smażymy na mocno rumiany kolor, dość krótko na średnim ogniu ***
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
-
KOTLETY SCHABOWE INACZEJ PRZEPIS TUTAJ
-
SIEKANE KOTLECIKI Z KURCZAKA I MAJONEZU PRZEPIS TUTAJ
-
OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
zrobione, bardzo smaczne do powtórzenia.Marynowały się 2 doby.
Właśnie mam zamiar skorzystać tego przepisu.Jak się sprawdzi powiadomię.
Przepyszne! Na pewno jeszcze raz ugotuję 🙂