Sernik biały puch – na samych białkach
Przepyszny i mega delikatny serniczek, który przygotowuje się na samych białkach. W masie serowej nie ma ani jednego żółtka, dzięki czemu jest ona cudownie biała i niezwykle puszysta. To ciasto to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po wypieku pączków czy faworków. Białka spokojnie można zamrozić, ja często tak właśnie robię, wkładam białka do pudełeczka z zamknięciem lub słoiczka i gdy uzbiera mi się ich odpowiednia ilość rozmrażam je i piekę ciasto 🙂
Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 25 x 35 cm
Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki
250g masła lub margaryny
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera mielonego z wiaderka
12 białek
300g cukru
200g masła
6 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
*** Składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę i dzielimy na dwie części ***
*** Foremkę do placka wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta umieszczamy w woreczku foliowym i wkładamy do zamrażalki. Drugą cześć wykładamy na spód blaszki ( użyłam foremki o wymiarach 25 x 35 cm). Ciasto jest dość maziste i lepkie ale dzięki temu po upieczeniu jest kruche i bardzo smaczne ***
*** Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut ***
*** Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę i przekładamy do dużej miski ***
*** Do sera dodajemy resztę cukru, rozpuszczone i wystudzone masło, cukier waniliowy, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Masę serową dodajemy do piany z białek i mieszamy delikatnie łyżką ***
*** Masę serową wykładamy na podpieczony spód ***
*** Na wierzch masy ścieramy na tarce o dużych oczkach resztę ciasta ***
*** Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180’C (piekłam bez termoobiegu). Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ***
*** Lukier przygotowałam następująco: pół szklanki cukru pudru wymieszałam z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki – tak aby powstała gęsta lejąca konsystencja ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTO ZEBRA Z BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ
- BABKA Z BIAŁEK Z JABŁKIEM PRZEPIS TUTAJ
- PIEGUSEK – BABKA NA BIAŁKACH PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Dziękuję bardzo za radę, okroiłam brzegi, opadł ale równo. Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam również :))
Czy może Pani podać ile mniej więcej mają ważyć białka
Białko jajka waży około 35 gram. Do sernika potrzebujemy około 420g białek.
Rewelacja! Białek dałem mniej. Miałem 5 plus 2 z ciasta kruchego, czyli 7. Masmix zamiast masła. Polecam!
A jak długo i w jakiej temperaturze piec z termoobieguem?
Sernik lepiej jest piec bez termoobiegu. Jednak jeżeli miałabym go używać zmniejszyłabym temperaturę o 10’C nie zmniejszając czasu pieczenia.
Wszystko co gotujesz i pieczesz wygląda wspaniałe.
Bardzo dziękuje za miłe słowa. Cieszę się ogromnie, że moje potrawy się podobają:)
Sernik jest przepyszny, piekłam go już wielokrotnie ale pomimo studzenia w uchylonym piekarniku mocno opada czy ma Pani na to jakaś radę.
Serniki chyba zawsze opadają i raczej nie ma na to żadnej rady. Jest jednak trik, który stosuje, dzięki któremu sernik jest równiutki i wygląda jakby nie opadł. Otóż od razu po upieczeniu należy brzegi sernika oddzielić nożem od blaszki (po prostu tak jak byśmy chcieli odkleić ciasto od foremki) wówczas sernik wszędzie tak samo opadnie i będzie równy jak stół.