Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym
Podrzucam dziś inspiracje na przepyszny a zarazem w miarę szybki obiad. Aromatyczne i soczyste klopsiki z mięsa mielonego i warzyw utopione w pomidorowym sosie. Danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniaczkami.
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego
1 jajko
1 czerwona papryka
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
1 czerwona cebula
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 niewielkiego pora
3/4 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka passaty pomidorowej
1-2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
olej do smażenia
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy ***
*** Paprykę pora oraz cebulkę kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy ***
*** Warzywa dokładamy do mięsa i wszystko dokładnie razem mieszamy ***
*** Ręce delikatnie smarujemy olejem i formujemy z masy mięsnej zgrabne kuleczki ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy mięsne kuleczki, z każdej strony na rumiano. Smażymy raczej krótko ale na dość wysokim ogniu ***
*** Następnie mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu ***
*** Po tym czasie na patelnie dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut ***
*** Do szklanki wlewamy 1-2 łyżki śmietanki i dodajemy tyle samo sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy na patelnie. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Przed podaniem możemy danie posypać posiekaną zieloną pietruszką ***
*** Potrawę podajemy z ryżem, makaronem, kaszą lub z ziemniaczkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- SEROWY GARNEK Z KLOPSIKAMI PRZEPIS TUTAJ
- MIĘSNO-RYŻOWE KLOPSIKI W SOSIE WARZYWNYM PRZEPIS TUTAJ
- PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-POROWYM PRZEPIS TUTAJ
czemu mi się rozlatują?;/ i są kanciaste
robię kolejny raz klopsy i to samo
bulion i szybki obiad…