Faworki na piwie – bardzo kruche


Faworki na piwie

Rewelacyjne w smaku, bardzo kruche, lekkie i delikatne ciastka karnawałowe. Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa. Dodatek piwa dodatkowo napusza faworki. Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche. Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków. Polecam!

 

 

Składniki:

6 żółtek

3 łyżki cukru

1/2 szklanki piwa

2 i 1/2 szklanki mąki + mąka do podsypania

1 łyżeczka proszku do pieczenia

+ dodatkowo: olej do smażenia – minimum 0,5 litra, cukier puder do posypania faworków

 

 

*** Żółtka ucieramy z cukrem za pomocą miksera – ubijamy na najwyższych obrotach przez 4-5 minut, aż staną się jasne i puszyste ***

*** Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wlewamy piwo i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie ciasto bijemy wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Gdy będzie już płaskie to składamy na pół i jeszcze raz na pół i ponownie rozbijamy je wałkiem na płasko ***

*** Następnie odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą aby nie wyschło. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy prostokąty z ukośnie ściętymi końcami i w środku każdego robimy nacięcie ***

*** Przez nacięcie przeplatamy jeden koniec i delikatnie pociągamy. Gotowe faworki układamy na delikatnie podsypanej mąką desce ***

*** W większym garnku lub na wysokiej patelni rozgrzewamy olej (do temperatury ok 180’C ). Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę (najlepiej włożyć najpierw jednego faworka i sprawdzić czy czy się usmaży) wkładamy faworki po kilka sztuk i smażymy przez około 1 minutę z każdej strony – do zrumienienia ***

*** Usmażone faworki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy ***

*** Jeszcze ciepłe faworki posypujemy cukrem pudrem i układamy na paterze ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Pączki na tłusty czwartek

Karnawałowe róże

KOMENTARZE