Maślane ciasteczka – kwiatki
Kruche, delikatne i bardzo smaczne maślane ciasteczka w kształcie kwiatków. Wykonanie ich wcale nie jest trudne i z pewnością bardzo chętnie pomogą nam w tym małe rączki. Ciasteczka są pyszne i efektownie wyglądają, polecam!
Składniki:
0,5 kg mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
250 g miękkiego masła
Dodatkowo: 2 łyżki kakao, 1 łyżka mleka
*** Z podanych składników (oprócz kakao i mleka) zagniatamy ciasto ***
*** Następnie odcinamy 1/3 część ciasta. Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy do odciętej części ciasta i zagniatamy ***
*** Jasne ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wycinamy w nim za pomocą szklanki lub kieliszka kółeczka ***
*** Ciemne ciasto rozwałkowujemy cieniej niż jasne ciasto, na około 0,5cm grubości. Następnie również wycinamy kółeczka ***
*** Wszystkie kółeczka przecinamy na połówki ***
*** Ciemne półkola nakładamy na jasne, składamy na pół i sklejamy końcówki ***
*** W ten sposób wykonujemy 5 płatków i sklejamy je razem tworząc kwiatka ***
*** W środku kwiatka umieszczamy kuleczkę z jasnego ciasta ***
*** Kwiatki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Podczas pieczenia ciasteczka trochę się spłaszczają ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- DROŻDŻOWE RÓŻYCZKI PRZEPIS TUTAJ
- SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ
- MINI SZARLOTKI PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
prosze rozwalkowane na okolo 6ml ciasto biale dac na ciemne zwinac jak makowiec o sr 6 cm posmarowac bialkiem obtoczyc w cukrze dobrze schlodzic kroic nozem na grubosc 1 cm ukladac na blasze i piec