Sernik papieski - 15423BA6 B92B 4BA3 BF9E E6EE9BEED0FC

Sernik papieski

Sernik papieski

Pyszne i eleganckie ciasto na specjalne okazję. święta, komunie, urodziny i tym podobne przyjęcia. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Stanowi prawdziwą ozdobę stołu.Polecam!

 

Sernik papieski - 15423BA6 B92B 4BA3 BF9E E6EE9BEED0FC

 

Składniki:

  • Masa serowa:

1 kg mielonego twarogu

1 szklanka cukru

2 jajka

4 żółtka

1 szklanka mleka

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

3 łyżki mąki ziemniaczanej

pół szklanki oleju

  • Beza orzechowa:

6 białek

pół szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 szklanka mielonych orzechów włoskich

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka bułki tartej

szczypta soli

• Prażony słonecznik:

200g słonecznika

2 łyżki cukru

2 łyżki masła

  • Dodatkowo:

1 puszka kajmaku (ok 500g)

200g masła w temperaturze pokojowej

pół opakowania herbatników

 

Sernik papieski - C638E047 F86B 4C42 B5A0 250E88261D7E

 

*** Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 26 x 26 cm). Na dnie blaszki wykładamy herbatniki ***

Sernik papieski - A9BFEE16 E749 4F40 9E9D 3FE5CE072E20

*** Przygotowujemy masę serową. Do miski miksera przekładamy zmielony twaróg, dodajemy cukier, jajka, żółtka, śmietanę, mleko, mąkę ziemniaczaną i olej. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę ***

Sernik papieski - 85388410 AC7D 4213 A6C5 8D5B5432894D

*** Masę serową przelewamy delikatnie na spód z herbatników ***

Sernik papieski - 912A1811 E0A7 4C70 8E21 362542E024A0

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50 minut ***

Sernik papieski - A2D94316 350D 42DD A795 D8D4151873C9

***  Na około 10 minut przed końcem pieczenia sernika przygotowujemy bezę orzechową. Białka ubijamy ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną się pienić. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy do otrzymania sztywnej piany ***

Sernik papieski - 1040B5BF 89F8 488A 9784 15E07CC4573B

*** Następnie dodajemy bułkę tartą, mąkę i zmielone orzechy. Całość mieszamy łyżką ***

Sernik papieski - 9AE96F74 6FD3 4384 AA18 9AE3DBBAC1EC

*** Sernik wyjmujemy na chwilę z piekarnika, wykładamy na nim bezę i wkładamy ponownie ***

Sernik papieski - 289615D1 6CB0 479A 97FE 0F48BF63B4AB

*** Pieczemy dalej w temperaturze przez 180’C przez 30 minut. Sernik wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do przestudzenia ***

Sernik papieski - D7E12F62 2C28 4FCB 9BF0 BE4866EF9B6E

*** Masło ubijmy mikserem na puch, następnie wrzucamy po jednej łyżce kajmaku i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ***

Sernik papieski - FF02533D B61B 4683 804B 1BC5C3CADD2B

*** Na bezie rozprowadzamy równomiernie masę kajmakową ***

Sernik papieski - 29E9C1A5 4B2B 4C31 8FDF C54B85F2E586

*** Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz słonecznik i podgrzewamy ciągle mieszając, aż słonecznik skarmelizuje się. Całość odkładamy do przestudzenia ***

Sernik papieski - C79E051C 43DB 4125 800C 894782939897

*** Gdy słonecznik ostygnie posypujemy nim równomiernie wierzch ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny ***

Sernik papieski - 15423BA6 B92B 4BA3 BF9E E6EE9BEED0FC

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

Sernik papieski - IMG 2028

Sernik papieski - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Sernik papieski - IMG 1742

Sernik papieski - IMG 3770

 

5 komentarzy do “Sernik papieski”

      1. Dzień dobry, mam pytanie.
        Jeśli nie podaje Pani w przepisach czy piec gora-dol czy termoobieg. To przyjmujemy że jest do góra dół tak?

        1. Monika - Blog z apetytem

          Dzień dobry, ja prawie wszystko piekę z termoobiegiem, choć podobno serniki lepiej piec na funkcji góra-dól. Zostawiam więc do rozważenia, jak kto woli.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry