Rogaliki zatapiane


Rogaliki zatapiane

Kruche z wierzchu i mięciutkie, maślane w środku. Pyszne rogale nadziane ulubioną konfiturą lub kremem czekoladowym. Niebo!

 

 

 

Składniki:

25g świeżych drożdży

2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania

2 jajka

80ml mleka

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

120g masła

1/3 szklanki cukru

  • Dodatkowo:

gęsta konfitura lub krem czekoladowy do nadzienia

1 jajko + łyżka mleka do posmarowania

cukier puder do posypania

 

 

*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru, wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka (nie gorącego), dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut ***

*** Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę mleka, mieszamy ***

*** Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę, cukier, masło z mlekiem oraz wyrośnięte drożdże ***

*** Całość mieszamy. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ważne aby było długo i dobrze wyrobione ***

*** Miękkie i elastyczne ciasto formujemy w kule, oprószamy mąką i umieszczamy w woreczku foliowym, zawiązujemy ***

*** Ciasto w woreczku zatapiamy w dużym garnku z zimną wodą – woda musi przykryć ciasto ***

*** Po około 1,5 godzinie ciasto wypłynie na powierzchnię ***

*** Ciasto dzielimy na 4 części ***

*** Każdą część rozwałkowujemy na cienki prostokąt i kroimy na trójkąciki ***

*** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy po około pół łyżeczki nadzienia ***

*** Trójkąciki zwijamy od podstawy formując rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia ***

*** Przed samym pieczeniem rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

5 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
22 dni temu

Mam też przepis na zatapiane ciasto na rogale, natomiast wkłada się je do wody bez woreczka.

Agnieszka
Agnieszka
24 dni temu

Pięknie wyglądają
Mam pytanie ,czy można zrobić je z serem i owocami ??