Domowy makaron
Idealne dopełnienie niedzielnego rosołu. Pyszny własnoręcznie wykonany makaron nie ma sobie równych. Możemy go wykonać z zaledwie 3-4 podstawowych składniku, bez użycia specjalistycznych maszynek, wystarczy tylko deska i wałek. Polecam.
Składniki:
150g mąki pszennej (niepełna szklanka)
1 jajko
2 żółtka jaj
1 łyżka oleju
1/3 łyżeczki soli
*** Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko i żółtka oraz dodajemy olej i sól. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i kolejno bardzo cienko rozwałkowujemy ***
*** Ciasto delikatnie rolujemy i kroimy w krążki ***
*** Makaron możemy gotować od razu lub podsuszyć i zostawić na później ***
*** Gotujemy w posolonym wrzątku przez około 3 minuty – do miękkości ***
*** Po ugotowaniu makaron odcedzamy ***
*** Możemy też delikatnie przelać wodą aby się nie kleił ***
*** SMACZNEGO ***