Schabowy po meksykańsku


Schabowy po meksykańsku

Znudziły Wam się tradycyjne kotlety? Spróbujcie schabowych w wersji meksykańskiej. Kruche i soczyste mięso w pysznej panierce, podane z salsą pomidorową, podbije podniebienia wszystkich smakoszy!

 

 

Składniki:

3-4 plastry schabu

1 cebula

3/4 szklanki mleka

masło klarowane lub olej – do smażenia

  • PANIERKA:

1/2 szklanki mąki

1 jajko

3/4 szklanki bułki tartej

sól, pieprz

1/3 łyżeczki chilli w proszku

1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1 łyżka posiekanej pietruszki

  • SALSA POMIDOROWA:

2 pomidory

1/2 cebuli

1 mała papryczka chilli

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka soku z limonki

 

 

*** Mięso rozbijamy tłuczkiem, wkładamy do miski, przekładamy plasterkami cebuli, zalewamy mlekiem i odkładamy na minimum kilka godzin (można też zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce) ***

Kotlety schabowe na niedzielny obiad

*** Po tym czasie kotlety odsączamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Mięso obtaczamy równomiernie w mące ***

*** Przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, chilli, oregano i posiekaną zieleniną ***

*** Kotlety moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy z dwóch stron w panierce ***

*** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor ***

*** Przygotowujemy salsę pomidorową: pomidory kroimy w kostkę dodajemy drobno posiekaną cebulę, chilli i pietruszkę. Polewamy sokiem z limonki i mieszamy ***

*** Po zdjęciu z patelni kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** Kotlety podajemy z duszonymi ziemniaczkami lub z ryżem i salsą pomidorową ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

2.8 4 votes
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Kordecki
Anna Kordecki
6 miesięcy temu

Nie Suzanne, suszona oczywiscie.

Anna Kordecki
Anna Kordecki
6 miesięcy temu

Pietruszka do salsy? Jezeli to ma byc po meksykansku, to tylko kolendra. Jezeli w Polsce nie ma swiezej, to moze byc Susanna. Chyba ze nazwiecie to polska wersja salsy.
Ale coz, znam Polakow, ktorzy do dan pseudo meksykanskich dodaja ziarno sezamowe.