Kebabowa karkówka
Kruche, aromatyczne, delikatne i lekko pikantne mięsko o smaku kebaba. Ta karkówka dosłownie rozpływa się w ustach. Danie jest łatwe i dość szybkie w wykonaniu, polecam jednocześnie upiec w piekarniku ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ, do tego tylko surówka i mamy pyszny obiadek 🙂
Składniki:
0,5 kg karkówki
1 cebula
2 łyżki majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka przecieru pomidorowego
Przyprawy: sól, chilli, przyprawa do kebaba
*** Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kebaba ***
*** Ketchup, majonez, jogurt, przecier pomidorowy oraz szczyptę soli i chili mieszamy ze sobą ***
*** Cebulę kroimy w piórka. Mięso i sos dzielimy na 3 części. Do naczynia żaroodpornego wykładamy część mięsa, które smarujemy warstwą sosu i posypujemy połową cebuli ***
*** Na cebuli układamy ponownie część mięsa, smarujemy sosem i wykładamy resztę cebuli. Na to wykładamy resztę mięsa i smarujemy pozostałym sosem ***
*** Tak przygotowane mięso odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 45 minut, aż mięsko mocno się zrumieni ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- ROLADY Z KARKÓWKI PRZEPIS TUTAJ
- KARKÓWKA PIECZONA W KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ
- KEBABOWA ZAPIEKANKA PRZEPIS TUTAJ
Bardzo smaczne danie, polecam
Wyszła pyszna. Zrobiłam z podwójnej porcji i piekłam 1,5-2 godz. w temperaturze 180-200 stopni
pomysł ciekawy jednak 45minut w 180stopniach pod takim sosem to zdecydowanie za mało. u mnie było to 45 minut w 180 stopniach i 15 minut w 200 stopniach i nadal za mało.
Bardzo dobry przepis
Czy kartkówkę można w tym sosie na noc do lodówki włożyć
Witam
Mam pytanie czy karkówkę i talarki ziemniaczane pieczemy pod przykryciem
Nie, obie te potrawy pieczemy bez przykrycia.
Pieczemy pod przykryciem czy bez?
Pieczemy bez przykrycia.