Talarki – zapiekane ziemniaczki
Rumiane i chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku, bardzo aromatyczne ziemniaczki pieczone w piekarniku. Idealne jako dodatek do mięsa czy ryby lub jako samodzielny posiłek podane np. z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Proste, szybkie i smaczne danie, polecam!
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, rozmaryn suszony
1 – 2 ząbki czosnku
*** Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki o grubości około 1 centymetra i przekładamy do naczynia żaroodpornego ***
*** Masło roztapiamy w garnuszku lub w mikrofali. Do płynnego masła dolewamy olej i dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty czosnek. Dokładnie mieszamy ***
*** Olejem z masłem i przyprawami polewamy ziemniaczki i wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45 minut. Co 15 minut ziemniaczki delikatnie mieszamy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ
- Pieczone ziemniaczki harmonijkowe PRZEPIS TUTAJ
- Ziemniaczki pieczone w ziołach PRZEPIS TUTAJ
A czy ziemniaczki mają być pod przykryciem?
Nie, ziemniaki pieczemy bez przykrycia.