Siekane kotleciki drobiowe z majonezem i papryką
Bardzo smaczne, soczyste, kolorowe i chrupiące kotleciki to pomysł na ciekawy obiad, który zachwyci dzieci i dorosłych. Możemy podać je z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą, a także w bułce w formie burgerów. Te złociste drobiowo-warzywne placuszki zachwycą każdego. Polecam!
Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 jajko
5dkg żółtego sera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 papryki ( użyłam po trochu papryki żółtej i czerwonej)
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
olej do smażenia
*** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***
*** Mięso mieszamy z majonezem, musztardą, jajkiem, mąką oraz przyprawami ***
*** Paprykę, pietruszkę oraz ser kroimy w kosteczkę ***
*** Warzywa i ser dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc ***
*** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***
*** Z podanych składników wychodzą cztery kotleciki ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także: