Mini hamburgery
Przekąski, które cieszą się ogromnym powodzeniem na imprezie i bardzo szybko znikają ze stołu! Są malutkie, pachnące i bardzo efektowne, ciężko się im oprzeć. Mini hamburgery to urocze koreczki na jeden kęs, doskonale sprawdzą się zarówno na przyjęciu dla dzieci jak i dla dorosłych, nikt nie przejdzie obok nich obojętnie :)) Polecam!
Składniki:
Ciasto na bułki z tego przepisu: bułki do hamburgerów
sezam do posypania bułek + 1 jajko do smarowania
0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego)
1 jajko
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
sałata
pomidorki koktajlowe
musztarda
ketchup
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
olej do smażenia
*** W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na bułki (według tego przepisu) i odstawiamy do wyrośnięcia tak jak jest to napisane w przepisie ***
*** Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie i formujemy z niego małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie spłaszczamy. Następnie odkładamy bułki (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyrośnięte kuleczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy sezamem ***
*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy 15-20 minut- do zrumienienia ***
*** Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia ***
*** *** Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy (do smaku) i wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsnej formujemy małe kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek, a następnie obsmażamy z dwóch stron na patelni na rozgrzanym oleju***
*** Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy ketchupem, po czym układamy kolejno: sałatę, plasterki pomidorków i kotlecik. Smarujemy delikatnie musztardą i przykrywamy drugą częścią bułki ***
*** Hamburgerki przebijamy wykałaczką i układamy na talerzu ***
*** Podajemy jako zimnie przekąski ***
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
mięso mozna zastąpic np salami ?
Czy na zimno są również smaczne?
Wyszlo rewelacyjnie! Goście zaskoczeni czymś nowym. Dobrze że zrobiłam więcej
Ile wychodzi z tego bułeczek?
Można zrobić ciasto dzień wcześniej a dopiero na drugi dzień piec?
Czy mięso można wrzucic na grill( elektryczny) czy smaczniejsze są z patelni?
Czy jeśli zrobię bułeczki 2 dni szybciej i zimne zawine do woreczka to będa ok
Będą ok, ale to już nie to samo co świeże. Bardziej bym polecała je zamrozić zaraz po wystudzeniu i wyjąć na blat na około dwie godziny przed podaniem, wtedy spokojnie odmarzną – ja tak robie i są super 😉