Kruche paszteciki z mięsem


Kruche paszteciki z mięsem

Smakowita, sycąca i pożywna przekąska. Delikatne, kruche i mięciutkie ciasto wypełnione pysznym farszem, wspaniale smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Do nadziania pasztecików możemy użyć mięsa, które zostało nam z obiadu, ja zmieszałam kurczaka z rosołu z pieczoną wieprzowiną i muszę powiedzieć, że farsz wyszedł znakomity. Polecam!

Składniki na ciasto:

350g mąki

200g masła lub margaryny

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

100g gęstej kwaśnej śmietany

 

Składniki na farsz:

1/2 kg mięsa- gotowanego, smażonego lub pieczonego

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

sól, pieprz mielony, gałka muszkatołowa

kilka kropel magi w płynie

opcjonalnie- kilka kropel oliwy

jeśli farsz będzie zbyt suchy możemy też dodać odrobinę rosołu lub bulionu

 

+ 1 jajko do posmarowania pasztecików

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Mięso mielimy. Do masy dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku, farsz powinien być dobrze przyprawiony, lekko pikantny i mieć zwartą, lepką konsystencje. Jeśli jest zbyt suchy możemy dodać kilka kropel oliwy i odrobinę rosołu lub bulionu ***

*** Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę ***

*** Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na podsypanym mąką blacie ***

*** Wzdłuż jednego boku układamy mięsną masę ***

*** Ciasto zwijamy tak aby farsz mięsny znajdował się w środku. Powstały wałek odcinamy od reszty ciasta ***

*** Wałek kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Gotowe paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odstępach od siebie ponieważ trochę urosną podczas pieczenia. Postępujemy tak, aż do wyczerpania ciasta. Następnie paszteciki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Ciasto możemy lekko ponacinać, ale nie jest to konieczne ***

*** Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut- do zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami


KOMENTARZE

7 komentarzy do “Kruche paszteciki z mięsem

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Najlepsze będzie połączenie różnych gatunkowo mięs (i tłustych i chudych). Jednak można też użyć mięsa z rosołu lub wywaru i podczas mielenia dodać trochę rosołu, aby farsz nie wyszedł za suchy.

  • Jasmina

    A jak mrozić paszteciki? Można na surowo, czy muszą być upieczone? Chciałabym je podać dopiero na drugi dzień świąt, a przygotować dzień przed Wigilią 🙂

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Ja mrożę już upieczone. Następnie rozmrażam krótko na blacie, a potem jeszcze lekko zmrożone wkładam na chwilę do piekarnika. Podaje na ciepło, smakują jak świeżo upieczone.

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Tak, będą dobre na drugi dzień, najlepiej smakują odgrzane w piekarniku. Paszteciki można też zamrozić i w ten sposób przechowywać przez dłuższy czas.