Kruche paszteciki z mięsem
Smakowita, sycąca i pożywna przekąska. Delikatne, kruche i mięciutkie ciasto wypełnione pysznym farszem, wspaniale smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Do nadziania pasztecików możemy użyć mięsa, które zostało nam z obiadu, ja zmieszałam kurczaka z rosołu z pieczoną wieprzowiną i muszę powiedzieć, że farsz wyszedł znakomity. Polecam!
Składniki na ciasto:
350g mąki
200g masła lub margaryny
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
100g gęstej kwaśnej śmietany
Składniki na farsz:
1/2 kg mięsa- gotowanego, smażonego lub pieczonego
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz mielony, gałka muszkatołowa
kilka kropel magi w płynie
opcjonalnie- kilka kropel oliwy
jeśli farsz będzie zbyt suchy możemy też dodać odrobinę rosołu lub bulionu
+ 1 jajko do posmarowania pasztecików
*** Przygotowujemy farsz. Mięso mielimy. Do masy dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku, farsz powinien być dobrze przyprawiony, lekko pikantny i mieć zwartą, lepką konsystencje. Jeśli jest zbyt suchy możemy dodać kilka kropel oliwy i odrobinę rosołu lub bulionu ***
*** Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę ***
*** Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na podsypanym mąką blacie ***
*** Wzdłuż jednego boku układamy mięsną masę ***
*** Ciasto zwijamy tak aby farsz mięsny znajdował się w środku. Powstały wałek odcinamy od reszty ciasta ***
*** Wałek kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Gotowe paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odstępach od siebie ponieważ trochę urosną podczas pieczenia. Postępujemy tak, aż do wyczerpania ciasta. Następnie paszteciki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Ciasto możemy lekko ponacinać, ale nie jest to konieczne ***
*** Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut- do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
Chyba za dużo tego masła, kostka na 350g mąki? Ja tyle dałem na 700g
Jakie mięso będzie najlepsze?
Najlepsze będzie połączenie różnych gatunkowo mięs (i tłustych i chudych). Jednak można też użyć mięsa z rosołu lub wywaru i podczas mielenia dodać trochę rosołu, aby farsz nie wyszedł za suchy.
A jak mrozić paszteciki? Można na surowo, czy muszą być upieczone? Chciałabym je podać dopiero na drugi dzień świąt, a przygotować dzień przed Wigilią 🙂
Ja mrożę już upieczone. Następnie rozmrażam krótko na blacie, a potem jeszcze lekko zmrożone wkładam na chwilę do piekarnika. Podaje na ciepło, smakują jak świeżo upieczone.
Czy paszteciki będą dobre na drugi dzień ?
Tak, będą dobre na drugi dzień, najlepiej smakują odgrzane w piekarniku. Paszteciki można też zamrozić i w ten sposób przechowywać przez dłuższy czas.