Roladki z karkówki
Ciekawy pomysł na pyszny, niedzielny lub świąteczny obiad. Roladki z karkówki faszerowane kapustą z grzybami i duszone w sosie. Idealnie pasują tutaj do zestawu, kluski śląskie na które przepis podrzucam tutaj.
Składniki:
6 plastrów karkówki
farsz: kapusta z grzybami, przepis tutaj : Kapusta z grzybami
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
3-4 suszone grzybki
1 i 1/2 szklanki wody
olej do smażenia
sznurek do związania roladek
1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety. Oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie umieszczamy dwie łyżki farszu: kapusty z grzybami ***
*** Mięso z farszem zwijamy w roladki i związujemy sznurkiem ***
*** Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiany kolor. Następnie zalewamy wodą dodajemy suszone grzybki, posiekany czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie.
*** Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości około 30 minut. Po tym czasie sos zaciągamy mąką wymieszaną z odrobiną wody ***
*** W razie potrzeby sos doprawiamy jescze solą oraz pieprzem ***
*** Roladki podałam z kluskami śląskimi na które przepis znajduje się tutaj: kluski śląskie ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także bardzo popularny na blogu przepis na oszukane zrazy:
https://blogzapetytem.pl/2017/09/09/oszukane-zrazy/