Roladki z karkówki


Roladki z karkówki

Ciekawy pomysł na pyszny, niedzielny lub świąteczny obiad. Roladki z karkówki faszerowane kapustą z grzybami i duszone w sosie. Idealnie pasują tutaj do zestawu, kluski śląskie na które przepis podrzucam tutaj.

 

Składniki:

6 plastrów karkówki

farsz: kapusta z grzybami, przepis tutaj : Kapusta z grzybami

1 ząbek czosnku

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

sól, pieprz

3-4 suszone grzybki

1 i 1/2 szklanki wody

olej do smażenia

sznurek do związania roladek

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

 

 

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety. Oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie umieszczamy dwie łyżki farszu: kapusty z grzybami ***

*** Mięso z farszem zwijamy w roladki i związujemy sznurkiem ***

*** Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiany kolor. Następnie zalewamy wodą dodajemy suszone grzybki, posiekany czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie.

*** Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości około 30 minut. Po tym czasie sos zaciągamy mąką wymieszaną z odrobiną wody ***

*** W razie potrzeby sos doprawiamy jescze solą oraz pieprzem ***

*** Roladki podałam z kluskami śląskimi na które przepis znajduje się tutaj: kluski śląskie ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także bardzo popularny na blogu przepis na oszukane zrazy:

https://blogzapetytem.pl/2017/09/09/oszukane-zrazy/

KOMENTARZE