Zaplatana pizza
Kolejna wariacja na temat pizzy – warkocz z ciasta wypełniony farszem z szynki, salami i żółtego sera oraz zapieczony z ziołowo-czosnkowym masłem. To danie przyciąga nie tylko wzrok ale również kusi wspaniałym smakiem i cudownym aromatem. Polecam!
( Do pizzy podałam ketchup z cukinii, który bardzo lubimy, przepis znajdziecie tutaj )
Składniki:
ciasto na pizze z tego przepisu : Idealne ciasto do pizzy
15 dkg żółtego sera
10 dkg szynki
10 dkg salami
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
Zioła: bazylia, oregano, pietruszka (łącznie 1 łyżka ziół )
*** Przygotowujemy ciasto na pizze (według TEGO przepisu) i dzielimy je na trzy części ***
*** Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach natomiast szynkę oraz salami kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy razem ***
*** Każdą część ciasta rolujemy a następnie rozwałkowujemy na płasko. Na paskach ciasta układamy farsz i dokładnie zaklejamy brzegi, w ten sposób powstaną nam trzy wałki ***
*** Górne końce wałków sklejamy razem i zaplatamy naprzemiennie, tak jak splata się warkocz, dolne końce również sklejamy ***
*** Pizze umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz zioła (świeże lub suszone) i wszystko razem blendujemy (jeżeli nie mamy możliwości użyć blendera, możemy czosnek przecisnąć a zioła drobno posiekać i wszystko wymieszać z masłem). Uzyskanym w ten sposób masłem ziołowym smarujemy pizze ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 20 minut- do mocnego zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również ciekawy przepis na muffinki pizzerinki:
Bardzo pomysłowy przepis
Dziękuje ;))