Soczysty, ziołowy filet z kurczaka pieczony w rękawie
Pierś z kurczaka w ziołowej marynacie to świetna propozycja na obiad ale nie tylko, takie mięsko sprawdzi się także na przykład jako dodatek do kanapek. Mięso upieczone w rękawie jest kruche, soczyste w środku i przyrumienione z wierzchu- co uzyskujemy dzięki rozcięciu worka chwile przed końcem pieczenia.
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, bazylii, oregano, majeranku, słodkiej papryki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżka wody
2 ząbki czosnku
*** Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą, sokiem z cytryny, wodą oraz obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy go do lodówki na około 1,5 godziny ***
*** Po wyjęciu z lodówki mięso przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Woreczek szczelnie zawiązujemy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut, następnie rozcinamy worek od góry i pieczemy jeszcze 10 minut- mięsko ładnie się wówczas zrumieni ***
*** SMACZNEGO ***