Kruche ciasto z malinami na budyniowej piance - IMG 1978

Kruche ciasto z malinami na budyniowej piance

Kruche ciasto z malinami na budyniowej piance

Pyszne kruche ciasto z malinkami, to moja dzisiejsza propozycja. Wydaje mi się, że jest ono raczej znane i z pewnością bardzo lubiane a przy tym stosunkowo łatwe w przygotowaniu i rewelacyjnie prezentuje się na talerzu. Owoce można użyć zarówno świeże jak i mrożone, zawsze wychodzi pysznie :))

Ciasto z malinami na piance z budyniu

Składniki na ciasto malinowe ciasto:

  • 400g mÄ…ki pszennej
  • 250g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 3 Å‚yżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Składniki na piankę do ciasta z malinami

  • 5 biaÅ‚ek
  • 200g cukru
  • 1 maÅ‚y cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub Å›mietankowego- bez cukru
  • 125ml oleju
  • 300g malin- mogÄ… być mrożone

Na początek do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Oba ciasta wkładamy do zamrażalki.

Ciasto na placek malinowy podzielone na dwie części

Po około godzinie, wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (moja ma wymiary 25/35cm).

Ciasto starte na tarce

Ciasto wkÅ‚adamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez okoÅ‚o 20 minut, piekÅ‚am z termoobiegiem

Ciasto na malinowy placek w piekraniku

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia !!! Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodajemy cukry, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Później powoli wsypujemy budyń, nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników. Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód i wyrównujemy.

Pianka z białek na spodzie placka
Malinowe ciasto – pianka z biaÅ‚ek

Na piance układamy maliny (mogą być mrożone- nie rozmrażamy ich wcześniej) otworem do góry

Mrożone maliny na budyniowej piance
Ciasto z malinami

Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.

Ciasto z malinami i pianką z białek

Ciasto ponownie wkÅ‚adamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez okoÅ‚o 40 minut- do mocnego zrumienienia

Malinowy placek z piekarnika

Ciasto z malinami kroimy po wystudzeniu

Malinowa tarta z pianką z białek

Placek z malinami i na budyniowej piance
Ciasto z malinkami

*** Smacznego ***

Polecam także inny moje przepisy, np Wiśniową pokusę

Wiśniowa pokusa

 

 

4 komentarze do “Kruche ciasto z malinami na budyniowej piance”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry