Domowa pizza hawajska

Domowa pizza hawajska z szynką i ananasem

Domowa pizza hawajska

Z szynką i ananasem na cieniutkim aż chrupiącym spodzie- taką właśnie lubimy najbardziej. Przedstawiam Wam pomysł na pyszną domową pizze.  🙂 Oczywiście dodatki wierzchnie można sobie wedle gustu dowolnie modyfikować.

Składniki na ciasto:

150 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody

25 g świeżych drożdży

300 g mąki pszennej

pół łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżka oliwy

 

Składniki na wierzch pizzy :

sos pomidorowy

10 dkg żółtego sera

10 dkg szynki

4 plasterki ananasa

Zestaw produktów na piccę

 

*** W pierwszej kolejności musimy zrobić rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dwiema łyżkami mąki oraz cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy sól, pieprz oraz delikatnie mieszając pomału dolewamy wyrośnięty rozczyn. Dodajemy oliwę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze trochę na podsypanym mąką blacie i dzielimy je na dwie kulki (z których powstaną dwie pizze).  Blaszkę na której będziemy piec pizze smarujemy oliwą. Na środek blaszki wykładamy kulkę ciasta i rozciągamy ją  palcami lub wałkujemy wałkiem. Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego ***

Ciasto na piccę pokryte sosem pomidorowym

*** Posypujemy startym żółtym serem, układamy szynkę i ananasa ***

Ciasto na picce z szynką i ananasem

*** Czekamy około 10 minut aż ciasto podrośnie a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250’C na 10 minut ***

Picca hawajska z szyną i ananasem

Smacznego 🙂

 

KOMENTARZE