Domowa pizza hawajska
Z szynką i ananasem na cieniutkim aż chrupiącym spodzie- taką właśnie lubimy najbardziej. Przedstawiam Wam pomysł na pyszną domową pizze. 🙂 Oczywiście dodatki wierzchnie można sobie wedle gustu dowolnie modyfikować.
Składniki na ciasto:
150 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
25 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka oliwy
Składniki na wierzch pizzy :
sos pomidorowy
10 dkg żółtego sera
10 dkg szynki
4 plasterki ananasa
*** W pierwszej kolejności musimy zrobić rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dwiema łyżkami mąki oraz cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy sól, pieprz oraz delikatnie mieszając pomału dolewamy wyrośnięty rozczyn. Dodajemy oliwę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze trochę na podsypanym mąką blacie i dzielimy je na dwie kulki (z których powstaną dwie pizze). Blaszkę na której będziemy piec pizze smarujemy oliwą. Na środek blaszki wykładamy kulkę ciasta i rozciągamy ją palcami lub wałkujemy wałkiem. Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego ***
*** Posypujemy startym żółtym serem, układamy szynkę i ananasa ***
*** Czekamy około 10 minut aż ciasto podrośnie a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250’C na 10 minut ***
Smacznego 🙂