Najlepsza domowa pizza


Najlepsza domowa pizza

Pizzę z tego przepisu robię chyba najczęściej,  przede wszystkim ze względu na szybkość i łatwość jej wykonania. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki, dobrze wyrobić ciasto, a po wyrośnięciu ułożyć ulubione dodatki i już można piec. Pieczenie też jest krótkie, bo już zaledwie po 12-15 minutach możemy zajadać się naszą pyszną pizzą. Polecam!

 

 

Składniki:

200g mąki pszennej

25g świeżych drożdży

3 łyżki oleju

1/3 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki oregano

pół łyżeczki cukru

szczypta pieprzu mielonego

  • Sos do pizzy:

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki pikantnego ketchupu

opcjonalnie łyżka sosu chilli

  • Dodatki do wyboru:

Mięsne: szynka, kabanos, boczek wędzony, kiełbasa itp.

Warzywne: kukurydza, pomidor, papryka, pieczarki, cebula itp.

Sery: gouda, mozzarella, camembert itp

 

 

*** Do mąki dodajemy przyprawy (sól, pieprz, cukier, oregano), pokruszone drożdże oraz olej ***

*** Na koniec wlewamy ciepłą wodę i dobrze wyrabiamy ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą ***

*** Całość odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę ***

*** Na podsypanym mąką blacie ponownie wyrabiamy ciasto i cienko rozwałkowujemy na kształt koła ***

*** Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zawijamy brzegi ***

*** Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach ***

*** Smarujemy sosem (ketchup wymieszany z koncentratem i ewentualnie sosem chili) ***

*** Układamy ulubione dodatki i całość posypujemy startym serem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 12-15 minut – aż brzegi zaczną się rumienić ***

*** Kroimy na kawałki i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

Komentarz do “Najlepsza domowa pizza