3 BIT
Łatwe i szybkie ciasto bez pieczenia o smaku karmelowym. Nie znam chyba nikogo kto byłby w stanie się mu oprzeć. Jest dość słodkie no i to prawdziwa bomba kaloryczna, ale przecież nie jemy go codziennie 😉
SKŁADNIKI:
1 puszka masy kajmakowej
ok. 75 sztuk herbatników
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)
1/4 szklanki mleka
*** Puszkę z masą kajmakową należy wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa kajmakowa będzie łatwiej się rozsmarowywała) ***
*** Formę prostokątną (u mnie o wymiarach 35x24cm) wyłożyć herbatnikami, jeśli nie wchodzą idealnie musimy je poprzycinać, nic się nie stanie jeśli się trochę połamią ***
*** Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę kajmakową i wyłożyć drugą warstwę herbatników ***
*** Śmietanę ubić ze śmietan-fix (2 opakowania) i wyłożyć na herbatniki (nie słodzę śmietany ponieważ inne warstwy ciasta są bardzo słodkie ***
*** W garnuszku roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka, ciągle mieszając ***
*** Roztopioną czekoladę wylewamy na ostatnią warstwę herbatników ***
*** ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin ***
*** Z wierzchu ozdobiłam płatkami migdałów ***
SMACZNEGO 🙂
Jedno z moich ulubionych ciast,proponuje zamiast drugiej warstwy herbatników dać warstwę solonych krakersów.
Ja robię tak:
herbatniki
masa budyniowa
krakersy
karmel
krakersy
bita śmietana
czekolada
Wychodzi pyszny
Czy czekolada przy krojeniu się nie łamie? Czy lepiej robić to ciepłym nożem? Pozdrawiam ::)
Witam, nie ma potrzeby używania ciepłego noża, czekolada bardzo ładnie się kroi i nie łamie się 🙂
Pozdrawiam 🙂