Likier krówkowy


Likier krówkowy

Pyszny, wyborny i aksamitny w smaku likierek, który składa się zaledwie z trzech prostych składników. Niezwykle szybki i prosty w wykonaniu trunek. Świetnie rozgrzeje nas w zimowe wieczory. Przelany do buteleczek i ładnie udekorowany, może posłużyć jako miły upominek świąteczny 🙂

 

 

Składniki:

1 puszka masy krówkowej – kajmaku, ok 450 gram

200ml śmietanki kremówki 30%

250ml wódki

 

 

 

*** Do małego garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy masę kajmakową i podgrzewamy na małym ogniu ***

*** Podczas podgrzewania masę cały czas mieszamy trzepaczką, aby nie przywarła do dna garnka. Gdy masa będzie już gładka i jednolita, odkładamy ją do wystudzenia  ***

*** Do całkowicie ostudzonej masy dolewamy wódkę, mieszamy ***

*** Gotowy likier przelewamy do butelek i wstawiamy do lodówki. Likier jest dobry do spożycia już po jednej dobie od przyrządzenia. Przed spożyciem buteleczką należy wstrząsnąć. Likier przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
1 miesiąc temu

Ile trunku wyjdzie z pdanych porcji? 🙂