Migdałowe ciasteczka wielkanocne


Migdałowe ciasteczka wielkanocne

Kruche, maślane oraz przepyszne ciastka, które wykonamy w łatwy i szybki sposób, oczywiście z pomocą dzieci.

 

 

Składniki:

200g mąki pszennej

50g zmielonych migdałów

70g cukru pudru

125g zimnego masła

1 jajko

szczypta soli

 

 

*** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały i masło pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki ***

*** Dodajemy cukier, sól i jajko. Zagniatamy wszystko, do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***

*** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka- ja użyłam foremek którymi można też wytłoczy wzór na ciasteczku ***

*** Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem ***

*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220’C, wkładamy blachę z ciastkami i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180’C. Ciasteczka pieczemy z termoobiegiem przez około 12-15 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

3 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

4 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
iwonka
iwonka
21 dni temu

Czy zamiast zmielonych migdałów można dodać zmielone orzechy laskowe. Będzie pasowało?

Ewelina
Ewelina
23 dni temu

Ciastka wyglądają świetnie
Mam pytanie co do migdałów czy to mają być płatki migdałowe zmielone czy całe migdały ?