Migdałowe ciasteczka wielkanocne


Migdałowe ciasteczka wielkanocne

Kruche, maślane oraz przepyszne ciastka, które wykonamy w łatwy i szybki sposób, oczywiście z pomocą dzieci.

 

 

Składniki:

200g mąki pszennej

50g zmielonych migdałów

70g cukru pudru

125g zimnego masła

1 jajko

szczypta soli

 

 

*** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały i masło pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki ***

*** Dodajemy cukier, sól i jajko. Zagniatamy wszystko, do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***

*** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka- ja użyłam foremek którymi można też wytłoczy wzór na ciasteczku ***

*** Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem ***

*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220’C, wkładamy blachę z ciastkami i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180’C. Ciasteczka pieczemy z termoobiegiem przez około 12-15 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

3 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
iwonka
iwonka
1 rok temu

Czy zamiast zmielonych migdałów można dodać zmielone orzechy laskowe. Będzie pasowało?

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Ciastka wyglądają świetnie
Mam pytanie co do migdałów czy to mają być płatki migdałowe zmielone czy całe migdały ?