Szynka wieprzowa pieczona w kapuście


Szynka wieprzowa pieczona w kapuście

Pyszny obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu!  Szynka faszerowana cebulą i pieczona na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczna oraz krucha. Do tak przygotowanego obiadu polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ

 

 

Składniki:

ok. 1,5 kg szynki wieprzowej

2 cebule

2 ząbki czosnku

1kg kapusty kiszonej z marchewką

1/3 szklanki bulionu – najlepiej pieczeniowego

2 łyżki oleju

Przyprawy: sól (1 łyżka), pieprz (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżka), papryka słodka (1 łyżka), papryka ostra (1 łyżeczka)

 

 

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w plastry (ale nie przecinamy do końca, dół mięsa ma pozostać w całości) ***

*** Szynkę przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i paprykami oraz przeciśniętym czosnkiem ***

*** Cebulę obieramy i kroimy w plasterki ***

*** Między plastry karkówki układamy naprzemiennie plasterki cebuli ***

*** Kapustę kiszoną płuczemy wodą i odciskamy ***

*** Połowę kapusty wykładamy na dno naczynia żaroodpornego ***

*** Na kapuście układamy szynkę nafaszerowaną cebulą ***

*** Mięso obkładamy z wierzchu pozostałą kapustą ***

*** Potrawę polewamy z wierzchu bulionem wymieszanym z olejem. Całość przykrywamy pokrywką lub owijamy folią aluminiową ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny ***

*** Po tym czasie usuwamy folię aluminiową, odgarniamy kapustę na boki i pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 15 minut. Mięso podajemy na kapuście pokrojone w poprzeczne plastry  ***

*** Do tak upieczonej szynki z kapustą polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ  ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

3.2 6 votes
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eweda
Eweda
12 dni temu

Niby rewelacja, ale wyszła mi za kwaśna kapusta. Jak mogę uratować danie?