Kostka czekoladowo-słonecznikowa z kremem solony karmel


Kostka czekoladowo-słonecznikowa z kremem solony karmel

Przepyszne ciacho o fenomenalnym smaku solonego karmelu, mocno czekoladowego ciasta i prażonego słonecznika. Nie bójcie się krem wcale nie jest słony, a wręcz przeciwnie jest słodki oraz delikatny i posiada tę subtelną nutkę, dzięki której zakochacie się w tym smaku!

 

 

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

2/3 szklanki mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

125g masła lub margaryny

60g gorzkiej czekolady

1/3 szklanki kakao

2 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki kwaśnej śmietany 18%

  • Masa słonecznikowa:

200g słonecznika

70g masła

3 łyżki mleka

5 łyżek cukru

  • Krem solony karmel:

300g serka śmietankowego (typu almette, turek, piątnica)

100ml śmietanki kremówki 30-36%

1 puszka masy kajmakowej (ok 500g)

4 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody

  • Dodatkowo:

60g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)

60ml śmietanki kremówki

1/3 szklanki mocnej herbaty

 

 

*** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: w garnuszku roztapiamy masło ***

*** Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Dodajemy kakao, mieszamy i odkładamy do wystudzenia  ***

*** W misce miksera ubijamy jajka z cukrem na jasną pianę ***

*** Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masę czekoladową i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** W osobnej misce mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy naprzemiennie suche składniki i śmietanę, cały czas ubijając. Ciasto wyjdzie dość gęste ***

*** Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 21 x 21 cm (można też upiec ciasto w tortownicy) ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka ***

*** Ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy masę słonecznikową: w garnuszku umieszczamy słonecznik, masło, mleko i cukier ***

*** Podgrzewamy, cały czas mieszając, do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wyrównujemy ***

*** Wkładamy do nagrzanego do 180’C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia. Odkładamy do całkowitego wystudzenia, a następnie kruszymy ***

*** Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia (do temperatury pokojowej). Śmietankę kremówkę oraz serek śmietankowy umieszczamy w misie miksera i ubijamy na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę. Dodajemy kajmak i jeszcze przez chwilę miksujemy. Wsypujemy 2/3 słonecznika, mieszamy ***

*** Pierwszy blat ciasta umieszczamy w foremce i nasączamy go herbatą ***

*** Na ciasto wykładamy połowę kremu karmelowego ***

*** Przykrywamy drugim blatem, który również nasączmy. Wykładamy resztę kremu i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy ***

*** Do garnuszka wlewamy śmietankę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu czekoladowego ***

*** Tak powstałym sosem polewamy wierzch ciasta ***

*** Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

4 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
16 dni temu

Czy na pewno ma być aż tyle żelatyny do kremu? Bo wydaje mi się to trochę za dużo.

Karolina
Karolina
1 miesiąc temu

Ciasto jest pyszne ale bardzo mało wyrasta, proponowałabym dodać przynajmniej dwa jajka