Faworki karnawałowe


Faworki karnawałowe

Mój ulubiony przepis na ekstra kruche, cieniutkie i rozpływające się w ustach chruściki. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

200 g mąki + mąka do podsypania

5 żółtek

1 łyżka masła

2 łyżki słodkiej śmietanki

1 łyżka spirytusu

  • Dodatkowo:

ok 1 litr oleju do smażenia (można także smażyć na smalcu)

cukier puder do posypania faworków

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce ***

***  Następnie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę ***

*** Odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy, lekko podsypując mąką (ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką aby nie wyschło). Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym bardziej kruche faworki uzyskamy. Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy, na środku każdego z nich robimy małe nacięcie   ***

*** Przez dziurkę przekładamy jeden koniec trapezu i wywijając go na drugą stronę delikatnie pociągamy. Tak powstałe faworki układamy na blacie lub desce delikatnie podsypanej mąką ***

*** Tak przygotowane faworki rzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru ***

Faworki smażywmy na rozgrzanym oleju

*** Faworki wyjmujemy z tłuszczu na ręcznik papierowy i od razu posypujemy cukrem pudrem. Następnie ciastka przekładamy na talerz i ponownie delikatne oprószamy cukrem pudrem ***

*** Z pozostałych po pieczeniu faworków białek, zrobiłam pyszną roladę bezową PRZEPIS TUTAJ (klik)  ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE