Rolada bezowa z kremem kawowym i orzechami


Rolada bezowa z kremem kawowym i orzechami

Prosta, szybka w przygotowaniu i przepyszna rolada, która z pewnością zachwyci wszystkich gości. Słodki smak chrupiącej bezy przełamany delikatnym kremem kawowym z orzechami, to niezawodne połączenie smakowe. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Beza:

4 białka

230g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Krem:

250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

250g serka mascarpone

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

pół szklanki orzechów włoskich

  • Do ozdoby:

połówki orzechów włoskich

opcjonalnie wiśnie lub maliny (u mnie rozmrożone wiśnie)

listki mięty do ozdoby

kawa rozpuszczalna lub kakao do posypania rolady

 

 

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 25 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

*** Śmietanę miksujemy wraz z serkiem mascarpone oraz kawą rozpuszczalną do momentu, aż otrzymamy gęsty i jednolity krem. Nie ma potrzeby dosładzać kremu, gdyż beza jest bardzo słodka ***

*** Orzechy włoskie drobno siekamy i dodajemy do kremu ***

*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Krem wykładamy na bezę. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***

*** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego na którym nie zachowaliśmy odstępu ze śmietanką) ***

*** Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostawionym kremem, aby można przykleić na nią ozdobnie orzechy. Z wierzchu roladę możemy posypać kawą lub kakao ***

*** Dodatkowo roladę możemy ozdobić owocami i listkami mięty ***

*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce 1-2 dni **

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3.7 9 votes
Article Rating

Leave a Reply

3 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joana
Joana
24 dni temu

A beza nie połamie się przy zwijaniu?

Siwa
Siwa
24 dni temu

Co jeżeli nie mam octu?