Faszerowana rolada schabowa


Faszerowana rolada schabowa

Bardzo smaczna i pięknie kolorowa pieczeń schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 1,5 kg schabu bez kości

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego)

1 pęczek pietruszki

pół czerwonej papryki

pół czerwonej cebuli

4 – 6 plasterków żółtego sera

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra

sznurek do związania mięsa

 

 

*** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca – tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa ***

*** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** Mięso mielone przyprawiamy -do smaku, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***

*** Pietruszkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i układamy na rozbitym płacie schabu ***

*** Na pietruszce układamy plasterki żółtego sera ***

*** Paprykę  cebulę kroimy w paseczki i układamy w równych rzędach na serze ***

*** Na wierzchu delikatnie rozprowadzamy przyprawione mięso mielone ***

*** Następnie mięso ciasno zwijamy w roladę ***

*** Roladę związujemy sznurkiem i zawijamy w folię aluminiową ***

*** Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut ***

*** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

2.5 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ub.g
ub.g
1 miesiąc temu

Przetestowałam w minioną sobotę. Faktycznie, prezentuje się doskonale, ładnie się ją kroi, ser świetnie spaja warstwę schabu z mielonym mięsem.
Smaczna na zimno, ale na obiad podałam ją pokrojoną w grube plastry na warstwie komosy ryżowej z zielonym groszkiem, podgrzewając wszystko razem w jednym naczyniu. Niespodziewani goście zajadali ze smakiem.
Powtórzę na świąteczny obiad.

ub.g
ub.g
1 miesiąc temu

Wspaniała! Przygotuję na święta.